středa 20. listopadu 2013

Recept na výtečný medovník

Můžu říct, že pustit se do medovníku pro mě byla velká výzva, ale nakonec mě to neuvěřitelně bavilo a zjistila jsem, že je to sice běh na dlouhou trať (zabere vám to tak 2-3 hodiny), ale ten výsledek je prostě perfektní.

Pokud má někdo ve tvém okolí brzo narozky, svátek nebo jiné výročí, tohle je můj tip na dárek :)



Budeme potřebovat: 

400 g hladké mouky (nejlépe 00 extra)
300 g moučkového cukru
3 vejce
lžička jedlé sody
250 g hery
3 lžíce medu

Na krém :

1 plechovka Salko
250-300 g másla

Postup:

Připravíme si vodní lázeň - vezmi kastrol, napustť do něj vodu a na něj dej menší kastrolek, tak aby se dno nedotýkalo hladiny a aby držel dobře - budeme míchat těsto.
Rozpusť si v něm heru, potom přidávej mouku, cukr, sodu, a med, pořádně promíchej, trochu sniží plamen a přidej vejce. Vejce musíš přidat až nakonec, nebo míchat jako o život, jinak se ti uvaří a ani se nestačíš divit, jak rychle se to může stát! Já už kolikrát musela z těsta vytahovat pár uvařenejch kousků bílku :) Až je z těsta jednolitá hmota, můžeš plamen zase trošku zvednout a pořádně míchat. Míchej přibližně 10-15 minut, potom můžeš ochutnat, ale pozor, ať to všechno nesníš, už před upečením to chutná skvěle :) Teď se můžeš pustit rovnou do dalšího pečení, ale je vážně lepší, když na minimálně půl hodiny přijde těsto do chladu (šoupni ho třeba na balkon). Až uplyne půl hodina, vytáhni těsto, troubu si předehřej na 170°C a vem si plech. Rozprostři na něj pečící papír a pomocí talíře nebo kulaté formy na dort si obkresli kolo. Teď si vem asi jednu šestinu těsta a prsty pomalu rozpatlávej těsto do tvaru kola na pečícím papíře. (Tady vidíš, jak důležité bylo nechat těsto odpočinout - hodně se lepí. A když je čerstvě po vytažení, je téměř nemožné ho vytvarovat do tenoučkého kola) Okraje nech projistotu asi 1 cm větší. Pak dej placku péct asi na 8-10 minut. Někam ji oddělej a takhle pokračuj, dokud není těsto pryč. Teď si každý plát okrájej znovu podle talíře nebo formy, aby nikde nic nepřečuhovalo a medovník byl pěkně hladký - všechny placky musí mít stejný tvar. Z ořezaných kousků si připrav drobenku - pořáně to všechno promni a rozdrť v rukách a pokud jsou pořád kousky hodně nestejnoměrné a chceš mít dort co nejhezčí, udělej to přes cedník nebo nějaké sítko.
Teď si připrav krém - máslo, které je už nějakou chvíli v pokojové teplotě, takže není úplně ztuhlé, smíchej se salkem a ušlehej hladký krém. Teď začni stavět dort - na první placku rozprostři pravidelně krém, připlácni další placku, zase krém, placka, krém, placka... na vrchní placku dej krému o něco míň a posypej drobenkou. Vršek můžeš ozdobit mandlemi, čokoládovou polevou, ořechy.... :)
A máme hotovo!

Přeju hodně štěstí a trpělivosti :)
Dobrou chuť!!


3 komentáře: